Riemu-päihdekasvatuskokonaisuus (ent. Music Against Drugs -kokonaisuus) on yläkouluikäisille suunnattu ehkäisevän päihdetyön kokonaisuus, joka toteutetaan yhteistyössä kuntien kanssa. Yksi Riemu-kokonaisuus kestää keskimäärin yhden lukukauden. Kokonaisuuteen kuuluu sisältöjä lapsille ja nuorille, heidän parissa työskenteleville ammattilaisille sekä lasten ja nuorten asioistä päättäville kunnan ja hallinnon edustajille.
Kokonaisuus sisältää kuntakohtaisesti muun muassa kehittämisseminaarin, kouluviikon, nuorille suunnattuja kilpailuja sekä kouluviikon päätteeksi järjestettävän päihteettömän iltatapahtuman. Ensimmäinen päihdekasvatuskokonaisuus toteutettiin vuonna 2009 ja kokonaisuuksia ja sen osasisältöjä on toteutettu jo yli 40 kunnan ja kaupungin kanssa ympäri Suomea.
Toiminnan tavoitteena on tarjota nuorille osallistumismahdollisuuksia ja lisätä nuorten päihdetietoutta. Kohtaavan työn ammattilaisille tarjoamme tarpeiden mukaan materiaaleja ja menetelmiä nuorten parissa tehtävään työhön. Toiminnalla pyritään vahvistamaan kunnan moniammatillista yhteistyötä. Kaikessa toiminnassa keskeistä on kohderyhmälähtöinen kehittämistyö, jossa huomioidaan kunnan eri toimijoiden omat toiveet ja tarpeet. Kokonaisuuden sisältöjen ja toimintojen suunnittelussa hyödynnetään sosiokulttuurisen vahvistamisen sosiopedagogista suuntausta.
Kokonaisuuden tavoitteet ja sisältöesimerkit kohderyhmittäin
Yläkouluikäiset nuoret kunnan alueella
Tavoite:
Nuorten osallisuuden edistäminen, sosiaalinen vahvistuminen sekä päihdetiedon lisääminen.
Tarjottavat osatekijä/sisältö:
Kouluviikko, tietovisoja, Riemu GameShow, nuoria osallistavat kilpailut sekä Riemufest-tapahtuma kunnan nuorten toiveiden mukaisesti.
Nuorten parissa työskentelevät
ammattilaiset
Tavoite:
Nuorten parissa työskentelevien ammattilaisten työn tukeminen ja moniammatillisen yhteistyön vahvistuminen.
Tarjottava osatekijä/sisältö:
Materiaaleja, tietoa ja työkaluja nuorten parissa tehtävän ehkäisevän päihdetyön tueksi.
Kunnan ja hallinnon työntekijät
Tavoite:
Kumppanuuden vahvistuminen alueen nuorille suunnatussa ehkäisevässä päihdetyössä.
Tarjottava osatekijä/sisältö:
Kyselyiden kautta saatua tietoa alueen lasten ja nuorten terveyttä ja hyvinvointia koskevan päätöksenteon tueksi.
Uutena konseptina Riemu GameShow ‑striimit
Riemu GameShow’ssa yläkouluikäiset nuoret pääsevät pelaamaan päihdeaiheisia tietovisoja koulupäivän aikana luokissa ja saavat tämän kautta lisää tietoa eri päihteistä ja riippuvuuksista. Riemu GameShow toteutetaan striiminä yhdistyksen toimiston studiosta käsin.
Kevään 2024 aikana Riemu-GameShow toteutettiin 22 kertaa ja ilmoittautuneita pelaajia oli yhteensä hurjat 4556 nuorta.
Haluatko Riemu-päihdekasvatuskokonaisuuden tai yksittäisen osatekijän kuntaasi?
Kysy lisää ja ole yhteyksissä:
Joni Söderman
joni.soderman@riemufinland.fi
puhelin: 050 439 0505