Aloitin avoimessa AMK:ssa kurkistuskurssin yhteisöpedagogiaan ja ensimmäisten tehtävien joukossa oli tehdä haastattelu työssä käyvästä yhteisöpedagogista. Otin yhteyttä Music Against Drugs ry:n toiminnanjohtajaan Sampo-Ilmariin ja kysäisin löytyisikö työyhteisöstä moisella ammattinimikkeellä työntekijää.. ja löytyihän sieltä! Haastattelu sovittiin aamulla pidettäväksi, jotta itsekkin kerkeisin omaan työhöni, koulunkäynnin ohjaajaksi.
Olen toiminut tukioppilasohjaajana, jonka kautta Music Against Drugs ry on tuttu päihdekasvatusprojektin tiimoilta, mutta itse järjestö ja sen tekemä muu työ oli itselleni pimennossa, joten nyt oli hyvä aika tutustua toimintaan!
Hämärässä, aamutuimaan oli helppo löytää perille. Itse talo oli tähän aikaan vielä hiljainen, eikä toimistotiloissakaan ollut kova hulina vielä päällä. Oven tuli avaamaan Anu-Maarit Ikola ja koneella jo töitä naputteli Joni Söderman, joka toimii kehittämispäällikkönä Music Against Drugs ry:ssä. Muuten käytävät olivat vielä hiljaiset. Päivisin menoa kuulemma riittää, kun nuoret Ink-tiimiläiset valtaavat toimitilat.
Haastattelun alkupuolella Anu esitteli hulppeat tilat, bändi- ja jumppahuoneineen ja siirryimme sen jälkeen jutustelemaan kaikki yhdessä. Joni kertoi alussa enemmän yhdistyksen historiasta, toiminnasta ja monikirjavasta ammattinimikkeiden viidakosta, joita järjestö pitää sisällään.
Anu toimii Ink-tiimissä tiimivalmentajana ja on pohjakoulutukseltaan yhteisöpedagogi. Työkokemusta Anulla oli jo pitkä lista järjestö- ja kuntapuolelta ennen hakeutumista opiskelemaan Jyväskylään yhteisöpedagogiaa. Itsellä koko yhteisöpedagogin laaja työnkuva on vielä vasta muodostumassa. Tuolla koulutuksella kun voisi lähteä töihin vaikka minne! Anu päätyi kuitenkin töihin järjestöpuolelle, mikä varmasti hyvin solahtaa yhteen yhteisöpedagogin opintojen kanssa. Laaja osaamisala sosiaalipuolelta tulee varmasti käyttöön tiimiohjaajana toimiessa.
“Kalenterin kanssa saa pelata tetristä!”
Muuttuvat aikataulut, jokaisen liikkuvan osasen yhteen sulattaminen toimivaksi paketiksi vaatii hyvää organisointikykyä ja viileitä hermoja. Tetristä saa pelata oman kalenterinsa kanssa useasti, kertoo Anu kun kysäisen onko työ vaihtelevaa. Jo pelkkä koulussa opiskelu antaa tähän jo varmasti eväitä, saati kaikki opit, joita koulunpenkillä istuessa on saanut.
Opiskeluaikana Anu kokeili työharjoittelujen kautta mitä moninaisimpia työpaikkoja. Yhteisöpedagogi kun voi yhtä hyvin paneutua jossakin työssä sunnitteluun ja tutkimukseen, kun toisaalla tehdä kokopäivätyötä hyvinkin sosiaalisessa ja ihmisläheisessä työssä. Anun kohdalla valinta ei ollut vaikea. Tekemisestä tykkäävälle ihmiselle löytyy varmasti hyvä paikka järjestötyössä, oppii itsestään ja työyhteisöstä uusia puolia sekä saa tehdä laajasti erilaisia työnkuvia. Ink-tiimin puitteissa Anu esimerkiksi pääsee olemaan mentorina nuorille ja näkemään heidän kasvutarinansa. Hän voi käyttää hyväkseen ensimmäistä koulutusalaa median ja viestinnän puolelta sekä yhdistää bänditiimin kautta kiinnostuksensa eri instrumentteihin.
Tunteroinen haastattelun yhteydessä vierähti nopeasti. Oli mukava käydä tutustumassa itselle uuteen toimialaan ja huomata kuinka hyvin yhteisöpedagogista voi tulla järjetötyön ammattilainen!
Kirjoittanut: Outi Ikonen