Kaikkien on saatava kulkee se oma tie – Muuten maalissa ei tunnu, että ollaan siellä.
Vaatteitani, ulkonäköäni ja hiustyyliäni haukuttiin sekä nälvittiin. Joka vuosi yhteisenä koulukuvauspäivänä vaatteitani pilkattiin ja kuinka minä pilaan olemuksellani koko luokkakuvan. Nuo sanat osuivat ja upposivat kuin nuolet. Vaatteisiini piirrettiin ja minut valittiin aina koulun liikuntatunneilla joukkueeseen viimeisenä. Olen yrittänyt unohtaa ne vuodet, käsitellä niitä etteivät ne häiritse, mutta ikävä kyllä ne satuttavat yhä. Se pieni tyttö joka kasvoi tuntien, ettei kukaan pidä hänestä tai kuuntele häntä, kulkee edelleen mukanani. Välillä enemmän ja välillä vähemmän. Joku saattaisi vain sanoa, että se kaikki on ollutta ja mennyttä. Unohda menneet ja jatka elämääsi. Voi kun se kävisikin yhtä helposti.
Kun valmistuin painotuotantoassistentiksi keväällä vuonna 2013, ajattelin vihdoin ja viimein, nyt jos koskaan asiani varmasti lähtisivät järjestymään. Minulla oli vihdoinkin ammatti, voisin unohtaa kaiken sen ikävän mitä sekä peruskoulussa, että ammattiopistossa tapahtui. En osannut edes itsekään ajatella, että kiusatuksi joutuminen jättäisi minuun jälkensä ja jotka olisivat läsnä vielä vuosia myöhemminkin. Pahimmillaan kiusaaminen voi viedä nuorelta jopa elämisen ilon.
Vaikutukset näkyvät mm. silloin, jos joku kehuu minua. Hämmennyn siitä, enkä välttämättä osaa ottaa kiitosta vastaan siten kuin pitäisi. Pidän itseäni toissijaisena, annan helposti muiden mielipiteiden jyrätä omieni yli ja pienikin vastoinkäyminen voi saada minut tuntemaan itseni epäonnistuneeksi. En ole saanut riittävästi kokea, miltä tuntuu onnistua jossakin. Sitäkin enemmän olen joutunut kuuntelemaan syytöksiä ja tiedän paremmin miltä tuntuu epäonnistua. Eikö sen pitäisi olla juuri päinvastoin? Kuinka moni tulee ajatelleeksi, että millaiset vaikutukset sillä kaikella voi olla sellaiseen nuoreen jolla on koko elämä vielä edessä? Puhumattakaan peruskoulua käyvästä lapsesta. Tulee tunne siitä, että ehkä se ongelma todellakin olen vain minä itse.
Tätä tekstiä kirjoittaessani olen jo 26-vuotias, mutta nuorisolaki määrittelee minut silti nuoreksi. Nuoreksi aikuiseksi. Olen pitkäaikaistyötön, joka on täyttänyt työhakemuksia pääsemättä edes haastatteluihin, hakenut opiskelemaan saaden aina “et tullut hyväksytyksi koulutukseen” -kirjeitä. Onko se siis ihme, että tuntee itsensä epäonnistuneeksi, turhaksi ja mitättömäksi? Pakostakin sitä tulee miettineeksi, että kannattaako enää edes yrittää? Motivaatio laskee. Kehotetaan ja kannustetaan olemaan oma itsensä. Tavoittelemaan unelmia. Kuinka se voi onnistua, jos siihen ei anneta edes mahdollisuutta?
Tuon nyt ensimmäisen kerran ne vuosia pääni sisällä olleet ajatukset ja pohdinnat kaikkien luettavaksi. Sanotaan, että nuorissa on tulevaisuus, mutta jos nuorelta viedään mahdollisuus kouluttautua, päästä työelämään ja ylipäätään ote omaan elämään, kuinka voidaan olettaa että meissä mitään tulevaisuutta on?
Ajatuksiani voi käydä lukemassa enemmän KSML:n Stoori.fi-blogiportaalissa.
Pyrin vaikuttamaan blogissani siihen, että nimenomaan nuoret saisivat oman äänensä kuuluviin ja meitä kuunneltaisiin. Blogiini pääset seuraavaa linkkiä klikkaamalla: Nuoren ääni kuuluviin
Tiina Harju