Miksi itsensä etsimisestä rangaistaan?
Olin ensimmäinen joulukuuta 2015 SOSTE:n järjestämillä Lasten terveyskäräjillä, jossa keskusteltiin nuorten hyvinvoinnista koulun, vanhempien ja nuorten näkökulmasta. Siellä nostettiin esille mielestäni hyvinkin mielenkiintoinen ja vähän puhuttu aihe siitä, kuinka nuorelta jo hyvässä lykyssä 14-vuotiaana vaaditaan tietoa siitä, mitä “isona” aikoo tehdä. Yläasteen kasiluokalla vanhemmat, koulu, sukulaiset kyselevät jo, että “minne kouluun sinä haet?” Heti iskostetaan mieleen, että pitäisi jo tietää.
Haetaan paniikissa kouluun, jossa ensimmäisen vuoden jälkeen todetaankin, ettei “oo mun juttu”. On mahdollisesti ajauduttu jo pois kotikaupungista. Siinä sitten ollaan hukassa. Koulun vaihtaminen, ikävä prosessi. Kaikki kyselevät, mites se koulu nyt noin jäi kesken. Niin sitä vaan lusmuillaan “eikä haluta käydä koulussa”. Eihän sitä halutakaan, kun ei oikeastaan kiinnosta valmistuuko sitä vai ei, ei ole motivaatiota mikä veisi eteenpäin. Miksei täten rohkaista mieluummin etsimään uutta ja todeta “hyvä, kyllä se oma ala sieltä vielä löytyy”?
Entäs sen jälkeen, kun on käyty ammattikoulussa joku ala, joka ei niin ollutkaan oma juttu? On käyty lukio, mutta ei ole vieläkään varma jatko-opinnoista? Taas kysellään ja kysellään. “Mitäs nyt, kai alat lukemaan kemiaa, olithan jo pienestä pitäen halunnut lääkäriksi, hae?” Vihjailua. Olisi kiire jo käydä jollekin ammatin tielle, onhan sitä jo kohta 20-vuotias.
Koulutuspolitiikka tukee myös samaa linjaa. Ettehän opiskele kauan, menkää jo töihin. Taloudellisesti Suomessa opiskelu on tietyissä olosuhteissa helppoa. Saahan sitä opintorahoja ja lainoja. Mutta entä jos oletkin jo jonkin alan opiskellut, ja ehkä hankkinut vähän perhettä? Ja nyt “vasta” olet löytänyt intohimosi. Ei välttämättä olekaan enää niin helppoa toteuttaa unelmaansa.
Elämä on lyhyt, miksi tehdä jotakin sellaista mistä ei oikeasti pidä. Nuorenakaan. Elämässä pitäisi saada olla onnellinen ja etsiä vapaasti sitä omaa juttuaan. Aina sanotaan, on koko elämä aikaa, mutta käytännössä sitä ei kuitenkaan saisi noin noudattaa. Pitäisi heti valmistua, heti päästä töihin, siinä ohessa hukata oma intohimo harrastuksiaan ja omia mielenkiinnonkohteita kohtaan.
Mielestäni nykyinen ajatusmaailma asettaa nuorille suuret paineet itsensä löytämisestä ja toteuttamisesta, koska ihmiset ovat erilaisia ja kaikilla menee eri aika siihen, että oikeasti löytää sen oman juttunsa. Jokaista yksilöä pitäisi tukea hänen omien rajojensa mukaan, eikä pakottaa tiettyihin raameihin.
Senni Sahila