Moikku.
“NeferNeferNefer, miten elämä voitetaan?” kuului sanat biisistä, kun aloin tätä tekstiä kirjoittamaan. Juuri sopiva kohta, joka sai ajattelemaan. Tarvitseeko elämää varsinaisesti voittaa? Onko edes voittamisesta kyse? Ei minun mielestä.
Mielenterveyden haasteet tai niin sanotusti “ongelmat” ovat arkipäivää, mutta monesti herää silti ajatus: “onko tämä vieläkin, tänä päivänä, vuonna 2022, näin iso tabu?” Ja kyllä, tavallaan on. Minun mielestä. Mielenterveydellisiä haasteita tuskin kukaan ymmärtää kokonaan. En usko, että yksikään professori, tutkija tai kukaan muukaan pystyy täysin ymmärtämään ihmistä, mitä ihmisen mielessä liikkuu. Mitä koemme, sanomme tai teemme… miksi jostain tuntuu jokin asia tajuttoman pahalta, kun toiselle se on neutraali asia ja ihan normaalia. Ja toisinpäin. Niinpä. Me olemme yksilöitä. Sitä ei ihmiset monesti muista. Mielenterveydellisistä haasteista täytyisi puhua enemmän, tuoda kasvot julki, näyttää miltä oikeasti tuntuu. Eikä peitellä. Täällä Suomessa se on hyvin harvinaista, kun olemme hiljaisempaa omissa oloissamme olevaa kansaa: “kyllä me pärjätään, on ennenkin pärjätty!” ja hyssytellään. Niinpä niin. Voitaisiinko luopua jo tuosta iän ikuisuuden pinttymästä, jossa verrataan tilanteita menneisyyteen? “Näin mennään, kun ennenkin on…” Voidaanko unohtaa se ja elää tässä päivässä, ja mennä kohti tulevaa? Ilman menneisyyden taakkaa ja ymmärtää, että “hei, tehdäänpä toisin!” ja opitaan ymmärtämään. Onko se liikaa vaadittu? “Eihän vanha koira uusia temppuja opi” ja “Mihin koira karvoistaan pääsisi?” ovat myös hyviä esimerkkejä siitä, kuinka me piiloudumme jonkun tekosyyn taakse, ettei meidän tarvitsisi kehittää itseämme enemmän, jotta pystyisimme paremmin ymmärtämään ja oppimaan uutta. Niin sanottuja lupalappuja. Ja ei, en tarkoita yleistää, mutta näin se vain liian usein menee monessa tilanteessa.
Meillä Suomessa ja varmasti monessa muussa maassa on haastavaa saada apua, on jonoja terapiaan, vaikeaa saada tukea ja ymmärrystä. Liian helposti tyrkytetään lääkkeitä.
Ja mistä minä tiedän? Olen nähnyt, kuullut ja jutellut monien kanssa eri paikkakunnilla. Olen seurannut uutisia, kuunnellut julkisuuden henkilöitä ja muita henkilöitä somessa ja olen myös osittain kokenut itse vaikeutta asian suhteen. Itse olen ollut masentunut peruskoulusta lähtien. Enhän minä sitä silloin varsinaisesti hyväksynyt tai varsinkaan myöntänyt. Minua on kiusattu päiväkodista lähtien, olen kokenut perheväkivallan ja minulle on opetettu varmasti joko tietoisesti tai tietämättä, että kaikesta täytyy selvitä, pitää pärjätä. Joten olen ajatellut pitkään, että selviän yksin, selviän omilla voimilla. En halunnut puhua kotona, koska… no… varmaan jo tiedätte miksi. Koin monesti olevan yksin asioiden kanssa, kaverit ei halunneet kuunnella liikaa, turvallisia aikuisia ei ollut tarpeeksi. Yläaste oli helvetti. Ja siitä alkoi jyrkempi alamäki. Tuskin kukaan sukulaisenikaan näkivät todellisuutta, koska meidän perheessä oli tapana pitää kulissi yllä. Muistan isäni sanoneen, että “Kyllähän lapset saavat puhua, mutta miettisivät kenelle ja mitä.” Niinpä niin. Pidetään vaan se kulissi yllä. Kaikki kokemukset mitä olen nuorempana kokenut, niistä on jäänyt jälki, joita kannan edelleen. Joistain asioista haluaisin jo päästää irti ja unohtaa. En osaa, minulla ei ole keinoja siihen. Jos se olisi valinta kysymys, niin en olisi näin herkkä ja tunteellinen ihminen. Jos elämässä kaikki olisi valintoja, niin olisiko mitään ongelmia? Tarvitsemmeko terapeutteja? Olisiko olemassa kaikkia työpaikkoja/ammatteja? Jos sä voisit valita, että “hei, mulla ei ole masennusta!” tai “hei, valitsen suorat hiukset luonnonkiharan sijaan!” tai “Olen rikas rahallisesti, ettei tarvitse raha asioista huolehtia ja pärjäämisestä!”.. ymmärrättekö? Kaikki ei ole valintoja. Tuskin sä olet valinnut myöskään sun perhettä? Tuskin olet myöskään valinnut sitä, että olet sairastut johonkin sairauteen tai riippuvuuteen? Tai sitä, että sun persoona on sitä mitä on? Okei, ihminen voi kyllä kehittyä, mutta tiettyjä asioita et voi muuttaa tai valita. Minä en ole valinnut olevani erityisherkkä, tai masennusta tai ahdistusta.. en ole valinnut sitä, että jään liiaksi miettimään asioita tai sitä, että jotkut asiat jäävät liikaa ihoon kiinni. Jos olisin valinnut, todellakin olisin valinnut toisin, mutta olisinko silloin minä? En ole myöskään valinnut perusluonnettani, joka sisältää sosiaalisuuden, iloisuuden ja höpsöyden. Joiden taakse liian usein kaikki paha jää piiloon. Minua monesti aliarvioidaan, varsinkin toteamalla “ei se nyt noin ole!”, on se. Sitä ei monestikaan toinen välttämättä huomaa tai vaikka huomaisikin, ei pysty myöntämään. Ja toisaalta ymmärrän sen. Varmasti itsekään en huomaa, että hei, nyt tein virheen tai olen väärässä. Olemme ihmisiä, emme täydellisiä, mutta silti omia itsejämme hyvineen ja huonoineen puolineen.
Olen saanut useita kommentteja omaan tilanteeseeni, jotka on lisännyt tavalla tai toisella huonoa oloa. Tässä murto-osa niistä:
- “Tee jotain, niin ei ahdista.”
- “En vaan ymmärrä mikä se ahdistus on, mitä esim sä koet…”
- “Mikä sua vaivaa?”
- “Miks oot tollanen?”
- “Sun silmistä näkee, ettei kaikki oo hyvin.”
- “Sulle yritetään ehdottaa erilaisia juttuja, mitä voitas tehdä yhdessäkin, mut et sä aina halua. Silti sä valitat että oot yksin ym.”
- “Älä valehtele itelles.”
- “Just ton takia sun kanssa on niin vaikea keskustella.”
Kyseisistä kommenteista huomaa enimmäkseen sen, ettei kommentoijilla ole omaa kokemusta tai riittävää ymmärrystä. Ja se satuttaa, etteivät ymmärrä ja siksi pysty “oikealla” tavalla tukemaan ja auttamaan. Yksi tuolla on tavallaan positiivinen: “Sun silmistä näkee, ettei kaikki oo hyvin.” Se antaa tavallaan toivoa ja uskoa ihmisten hyvyyteen.
Koen edelleen riittämättömyyden tunnetta, itseluottamus ja ‑tunto on todella pohjamudissa edelleen. Hetkittäin tunnen olevani hyvä jossain, olen itsevarma ja rohkea, mutta sen romuttaa hyvin helposti ja nopeasti moni asia. Valitettavasti se on myös “omaa vikaa” erityisherkkyyden takia ja sen, että asiat jäävät iholle. Vaikka eihän se varsinaisesti ole oma vika, ei pitäisi syyttää itseään tai ketään. Mutta niinkuin terapeuttini sanoo, että meihin kaikkiin vaikuttaa ympäristö, muut ihmiset ja me itse. Niin se vain on. Minulla meni ehkä puoli vuotta-vuosi, siihen, että kävin alkuun juttelemassa matalan kynnyksen palvelussa, josta siirryin juttelemaan hetkeksi sairaanhoitajalle. Jonka jälkeen nopeastikin lähti psykoterapian haku ja terapeutin löytyminen ja terapian alkaminen. Minulla meni todella nopeasti kaikki, verrattuna todella, todella, TODELLA moneen muuhun ihmiseen, jotka joutuvat vuosia odottamaan. Mutta se on mahdollista. Olkaa kärsivällisiä, se ottaa aikansa. Enemmän tai vähemmän. Itselläni on myös pitkä työttömyys, joka on tuottanut omalla tavalla sen, että on tottunut passivoitumaan. Tasaisen väliajoin haen töitä, tai vaihtoehtoisesti etsin erilaisia ryhmiä missä kävisin ja kaikkea muuta, mutta oma jaksaminen henkisesti ja myös totuttu kotona oleminen on tehnyt vaikeaksi monet asiat. Haluan vielä jakaa itselleni joitakin niitä asioita, jotka on omia voimavaroja, joista saan voimaa jaksamiseen, joista on apua itselleni. Toivottavasti niistä on sullekin jotain apua, jotain mitä haluat tehdä tai vaikka jo jotain mitä olet jo kokeillut, mutta unohtanut:
- Musiikki
- Teatteri
- Kaverit/ystävät
- Tampereella sijaitseva matalan kynnyksen palvelut.
- Aurinko, kesä, vesi, jäätelö, luonto..
- Ymmärrys, ettei aina oo pakko, voi ottaa omaa aikaa. (vaikeaa vielä täysin toteuttaa).
Muistutan vielä sinua siitä, että: ole se kuka olet, anteeksi pyytelemättä.
Rakasta itseäsi, kukaan ei tunne sinua niin hyvin, kuin sinä itse.
Ole armollinen itsellesi ja muille. Muista, että vanhempi sukupolvi on elänyt aivan erilaisempaa elämää ennen, maailma oli erilaisempi ja ihmiset olivat erilaisia. Asiat, ihmiset, maailma muuttuu hitaasti, mutta ne muuttuu. Ainoa pysyvä asia on muutos. Moni asia ja tilanne on vaikeita, ja kaikkien on mahdotonta ymmärtää kaikkea, ja se on okei. Ei tarvitse muuta, kuin että joku kuuntelee sinua ja uskoo mitä kerrot, vaikka se joku ei täysin ymmärtäisikään. Ja se täytyy hyväksyä. Valitettavasti. Me selviämme kyllä, kaikesta huolimatta. Usko ja luota. Elämä kantaa. Anna mahdollisuus itsellesi ja omalle elämällesi.
Kiitos, että luit tänne asti.
Kiitos, että olet olemassa.
Kiitos, että olet sinä.
Olet arvokas.
Terveisin minä
#MielelläniMinä
Kirjoittanut:
Pinkku, Mielellä Messiin! ‑kampanjatiimistä