Hiirikäsi klikkaa selailijan uutissivustolle kuin varkain. Huolestuttavien uutisten näkeminen ahdistaa, epätietoisuus kuitenkin vielä enemmän. Ahdistus nakertaa tuotteliaisuutta ja vie tilaa kaikelta mukavalta tekemiseltä. Puheenaiheeksikin tuntuu aina valikoituvan jokin ikävä asia. Ajattelemme ajatusten purkamisen auttavan, mutta kuinka usein tällaiset keskustelut ovat oikeasti rakentavia eivätkä vain negatiivisuutta lietsovia?
Tämä ei ole vain korona-ajan ilmiö: joskus valittamisesta tulee tapa, kuin ohjelmisto, joka käynnistyy aina tavatessamme ystäviä ja kollegoita. Työkaveri on ärsyttävä, bussi oli viisi minuuttia myöhässä, taas sataa vettä. Alamme reagoida kaikkeen epäilyksellä ja ärtymyksellä, ehkä ihan huomaamattamme.
Valittamisella voi toki olla sosiaalinen tehtävä: kaikkia yhdistävistä aiheista valittaminen luo yhteenkuuluvuuden tunnetta. Mutta eikö tuon saman tunteen saisi aikaan puhumalla mukavista asioista? Haluammeko todella kuormittaa muita omalla negatiivisuudellamme?
Tarkoitus ei ole tietenkään pakottaa itseään iloiseksi. Kaikki tunteet on voitava kokea, ja varsinkin tässä uudessa tilanteessa haasteistakin on hyvä puhua. Vellominen ei kuitenkaan ole hyväksi, joten jossain vaiheessa huonot asiat on tungettava hetkeksi kaappiin – tai hyväksyttävä osaksi elämää, jos niille ei vain mahda mitään. Ihmisaivot ovat onneksi joustavat: voimme ohjelmoida itsemme uudelleen ja myös näyttää muille esimerkkiä. Levitetään mieluummin positiivisuuden virusta kuin niitä muita.
Päätimmekin Ink-tiimissä koota asioita, joista olemme iloisia tällä hetkellä!
- Saa viettää enemmän aikaa lemmikkien kanssa.
- Ystävien ja perheen kanssa tulee pidettyä usein yhteyttä, ja heiltä saa tukea.
- Nyt voi aloittaa jonkin uuden harrastuksen kotona tai luonnossa.
- Kotona tulee siivottua useammin.
- Voi keskittyä olennaisimpiin asioihin, kuten perheeseen.
- Oppii käyttämään uusia viestintäkanavia.
- Ilmasto saa levähtää.
- Kulttuuri ei ole kuollut: esimerkiksi museot tarjoavat virtuaalikierroksia. (Jyväskylän kansalaisopistokin järjestää perinteisen kevätnäyttelynsä virtuaalisesti!)
- On syntynyt korvaavia tapoja olla yhteisöllisiä: iltahuudot, yleisön piristäminen netissä…
Kuten näkyy, listasta voi tulla yllättävän pitkä, kun hyviä asioita käy tosissaan miettimään. Me Ink-tiimissä pidämme nämä asiat mielessä ja suuntaamme kohti kevättä, etänäkin yhteisöllisesti.
Paula Garnett, media- ja viestintätiimi