Me täällä Ink-tiimissä arvostamme läheisyyttä toisiin ihmisiin ja monille yksi koko tiimijakson kohokohdista on uusiin työkavereihin tutustuminen. Niinpä perjantaina 17. maaliskuuta tiimimme päätti, että näinä paikoittain ankeina kevään päivänä olisi hyvä välillä päästä kokemaan läheisyyttä. Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen, siispä päätimme käyttää ehkä ihmiskunnan vanhinta keinoa lähestyä toista, nimittäin lähitaistelua.
Toden totta, mikäpä muu riisuu ennakkoluuloja yhtä tehokkaasti kuin kaksipuolinen mättäminen? Siitä huolimatta päätimme, että silmittömään nyrkkitappeluun antautuminen luo monille turhan korkean kynnyksen, joten parempi olisi lähestyä aihetta hillitymmästä näkökulmasta. Valitsimme lajiksemme historiallisen miekkailun ja määränpääksi Savelan Taistelulajikeskuksen, jossa toimii Jyväskylän historiallisen miekkailun seura. Osaltaan matka Vesangantien varrella sijaitsevaan taistelulajikeskukseen loi tunnelmaa: jäiset tiet, kylmä sade ja kulku teollisuuspuiston läpi mäen päälle pieneen tiilirakennukseen oli omanlaisensa seikkailu. Sisälle mentäessä tunnelma oli kuitenkin toinen.
Edessä avautui suuri sali, jonka seiniä koristivat kaikki mahdollinen haarniskoista ja harjoittelunukeista aina erimuotoisiin aseisiin, niin puisiin, muovisiin ja teräksisiin. Tiimin vaihdettua vaatteet astetta mukavampiin, lyöttäydyimme kahden ohjaajan seuraan kuuntelemaan pienimuotoista historian luentoa. Tänään kulkisimme vanhan italialaisen mestarin Fiore dei Liberin oppien mukana, tarttuessamme kahden käden pitkämiekkoihin. Oppien painotus oli käytännön läheisyydessä, sillä ne oli tehty laillisia kaksintaisteluja varten, joissa sodan kaoottisuus ei ollut läsnä. Ennen vanhaan kaksintaistelut jatkuivat kunnes vastustaja oli maassa, elävänä tai ei. Siitä huolimatta tiimimme eivätkä luultavasti ohjaajammekaan olleet valmiita sitoutumaan kuolemantaisteluun aivan vielä, joten meille annettaisiin eri materiaaleista valmistettuja harjoitusmiekkoja. Vielä kouramme eivät saaneet miekkoja kuitenkaan koskettaa, pitäähän ennen juoksemista opetella kävelemään.
Mutta ennen kävelyä piti opetella seisomaan, joten ensimmäinen asia, jonka opimme oli oikea asento. Toinen jalka edessä, toinen takana, polvet joustavana, jotta kroppa voi kääntyä koko voimalla. Sen jälkeen meidän piti oppia pysymään valppaana omasta ympäristöstä, nimittäin meidän piti liikkua tässä asennossa ja yrittää koskettaa toisiamme selkään. Pienen hippastelun jälkeen tartuimme viimein aseisiin, mutta ei oppimatta ensin turvallisuudesta. Erikokoisten ja ‑muotoisten ihmisten kanssa taistellessa on hyvä tietää turvaetäisyys eli etäisyys, jolloin vastustajan miekan heilautuksen ei ole mahdollista osua itseen. Taistelussa tarkoitus olisi osua miekan kärkikolmanneksella, mikäli terän jakaa kolmeen osaan, joten etäisyyden hallinnalla on elintärkeä rooli. Harjoittelussa kärjet eivät kuitenkaan saa koskea vastustajaan ja seuran harjoituksissa käytäntönä onkin ollut rangaista kärjen koskemista vastustajaan kevyellä viidenkymmenen punnerruksen sarjalla. Joten, tiimimme hallitsi nyt seisonnan, liikkumisen ja turvallisen etäisyyden. Oliko jo aika sohia aseilla?
Ei oikeastaan. Jos aiemmin opettelimme seisomaan ja kävelemään, varsinainen taisteleminen olisi enemmänkin tanssia, tai kuten ohjaajamme sen sanoi, kirjoittamista. Periaatteessa kaksintaistelu ei ole sen kummempaa kuin liikkumista asennosta toiseen ja näiden asentojen muodostamia sarjoja. Ainoa vaan, että tämän liikkumisen aikana tapahtuu mielenkiintoisia asioita. Jokaiselle liikkeelle on vastaliikkeensä, esimerkiksi ratkaisu kahden lyönnin jäädessä toisiinsa jumiin on siirtyä lähemmäs ja antaa rivakka potku haaroihin. Tunti oli kuitenkin liian lyhyt aika tiimille terästäytyä haaroihin kohdistuvia iskuja vastaan, joten lähdimme harjoittelemaan pareittain toistaen yhä kasvavia liikesarjoja. Yksipuolisista lyönneistä siirryttiin vastaiskuihin, lähestymisiin ja kevyisiin tönäisyihin. Liikkeiden välissä ohjaajat valottivat oppien historiaa ja käytäntöä tiimin seisoessa rivissä miekat terät kohdistettuna maahan. Aika kävi nopsaan lyöntejä opetellessa, välillä vaihtaen aseita ja pareja. Tunti todellakin tuntui lopulta liian lyhyeltä ajalta syventymiseen, mutta parempaa esimakua on vaikeaa hakea, varsinkin kun ohjaajat pitivät lopuksi pari kunnon kaksintaistelua haarniskoin ja yhden käden sapelein aseistettuina. He haastoivat meidät huomauttamaan jos näkisimme iskun ruumiiseen, mutta oli hyvä jos edes kamera sai taltioitua heidän liikkeensä tarkasti.
Harjoittelukerrasta jäi erittäin vaikuttunut tunne. Itse olin aina luullut miekkailun olevan vähän kadonnut laji, mutta ohjaajien mukaan taisteluoppaita on säilynyt keskiajalta asti yllin kyllin. Jopa Fioren itse ohjeista on säilynyt neljää erilaista kopiota. Historiallinen miekkailu harrastuksena on alkanut kokea suurempaa kiinnostusta, ehkä osittain eri medioiden kautta, joissa historiallinen lähitaistelu valtaa enemmän ja enemmän alaa. Kaksintaistelu sisältää paljon enemmän tekniikkaa kuin osasin edes odottaa aiemmin ja tämä oli vain kurkistus pinnan alle. Seura opettaa myös viikinkiajan taistelua, jousiammuntaa ja hevosten selästä taistelua. Tämän tunnin jälkeen ainakin omat käsitykset kaksintaistelusta olivat muuttuneet hyvin suuresti.
Toden totta, mikäpä muu riisuu ennakkoluuloja yhtä tehokkaasti kuin kaksipuolinen mättäminen?
-Ink-tiimin mediahessu, Veeti