Kalasta Kaveri ‑kampanjan tarkoitus on auttaa löytämään verkossa olevia yhteisöjä. Tervetuloa kampanjan verkkosivuille! Eri ihmisille sopivat erilaiset tavat vähentää omaa yksinäisyyden tunnetta ja yksi näistä tavoista voi olla verkosta löytyvät paikat ja keskustelut. Positiivista on, että voit vaikuttaa yksinäisyyteen omassa elämässäsi vaikka se vaatisikin epämukavuusalueelle menemistä. Kokeilla kannattaa aina, eikä pidä luovuttaa. Älä jää yksin, vaan kalasta itsellesi kaveri!
Discord
Discord on yhteisöpalvelu, johon voi luoda oman yhteisön (serverin). Näitä voi olla kouluilla, harrastusryhmillä ja striimaajilla. Voit etsiä itsellesi sopivaa palvelinta alla olevasta linkistä:
Unelmien Kantajat
Avoin yhteisö, joka toivottaa kaikki tervetulleeksi ja serverillä onkin panostettu eri aiheisiin liittyviin keskustelukanaviin. Serverillä on aktiivista toimintaa niin tekstin välityksellä kuin myös puhekanavilla
Kaverihaku.net
Kyseessä on nettisivuun perustuva discord-yhteisö. Täällä voi kirjoittaa itsestään, lukea muiden esittelyitä, keskustella tietyn alueen perusteella ihmisten kanssa tai etsiä vaikkapa peliseuraa.
With/Helt
wHeltti – twitch-kanava (www.twitch.tv/wheltti) jossa striimaa useita mielenterveyden ammattilaisia eri aiheisiin liittyen.
Twitch
Twitch on sivusto, jossa voi seurata ja kommunikoida ihmisten kanssa, jotka striimaavat omaa harrastustaan/pelaamistaan.
Twitch – striimaajilla on usein hienoja yhteisöjä Discordissa, joten näitä kannattaa etsiä mieleisen striimaajan sivuilta!
Facebook-ryhmiä uusien ystävien löytämiseksi:
Yksinäisyyden ABC
- Joka kolmas kokee yksinäisyyttä jossain kohtaa (Statista 2022).
- Yksinäisyys on eri asia kuin yksinolo – yksinäisyys ei ole valinta.
- Yksinäisyyttä voi kokea vaikka olisi ihmisiä ympärillä.
- Yksinäisyys voi aiheuttaa eristäytymistä, ahdistusta ja masennusta.
- Se voi johtaa päihteiden käytön ja uhkapelaamisen lisääntymiseen.
- Koronapandemia vaikutti suuresti yksinäisyyden kasvuun.
Yksinäisyydestä
Yksinäisyys on yleinen ongelma Suomessa. Lähes kolmannes korkeakouluopiskelijoista koki itsensä yksinäiseksi (THL 2021) ja 28% oppilaitosten henkilökunnasta kokee, että heillä ja kollegoilla ei ole resursseja kohdata nuorten yksinäisyyttä (HelsinkiMissio 2022).
20–24 ‑vuotiaiden nuorten yksinäisyyden kokemukset ovat kaksinkertaistuneet syksyn 2020 ja alkukesän 2021 välillä (Kauppinen, Lahtinen & Haikkola 2021).
Yksinäisyyttä voidaan määritellä eri tavoin. Sosiaalinen yksinäisyys johtuu sosiaalisten verkostojen puutteesta, eli elämä rullaa pelkästään peilikuvan voimalla eikä tunne kuuluvuuden tunnetta yhteisössä. Emotionaalinen yksinäisyys tarkoittaa, ettei koe ketään niin läheiseksi, että voisi olla täysin avoin. Ihminen voi kuulua ryhmään, mutta kokee itsensä yksinäiseksi päänsä sisällä.
Yksinäisyydestä voi seurata lukuisia haitallisia vaikutuksia elämään ja arkeen. Se altistaa ahdistuneisuudelle ja masennukselle sekä voi edistää syrjäytymistä. Yksinäisenä saattaa hakea lohtua esimerkiksi päihteistä ja uhkapelaamisesta, jotka kuitenkin suistavat vain syvempiin vesiin. (Mehiläinen 2022.)
Lähteet:
Statista 2022: Feeling of loneliness among adults 2021, by country. Statista Research Department 29.11.2022.
https://www.statista.com/statistics/1222815/loneliness-among-adults-by-country
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) 2021: KOTT 2021 — Tilastokuviot. https://www.terveytemme.fi/kott/graph/userselect.php?kuvio=gender_sector_year_2021&osoitin=ko_mentalht_lonely
HelsinkiMissio 2022: School-to-Belong_Yksinaisyyskyselyn-tulokset_2022‑1.pdf.
https://www.helsinkimissio.fi/wp-content/uploads/2022/11/School-to-Belong_Yksinaisyyskyselyn-tulokset_2022‑1.pdf
Kauppinen, Lahtinen & Haikkola 2021: Näkökulma 80: Nuorten yksinäisyyden kokemukset lisääntyivät korona-aikana. Nuorisotutkimusseura. https://www.nuorisotutkimusseura.fi/nakokulma80
Mehiläinen 2022: Mitä on yksinäisyys? https://www.mehilainen.fi/mielenterveys/yksinaisyys