Nuoret kaipaavat lisätietoa sähkötupakasta


Tiedote 4.11.2024
Riemu Finland ry

Sähkö­tu­pak­ka eli “vape” kiinnos­taa nuoria kasva­vis­sa määrin, mutta heidän tieton­sa päihtee­seen liittyen näyttää olevan hyvin puutteel­lis­ta ja sitä kaiva­taan lisää, selviää Riemu Finland ry:n syksyl­lä 2024 yläkou­lu­lai­sil­le teettä­mis­tä päihde- ja hyvin­voin­ti­ky­se­lyis­tä, joihin vastasi yhteen­sä 1950 yläkou­lui­käis­tä eri puolil­ta Suomea. Keskei­set harha­luu­lot liitty­vät muiden samani­käis­ten nuorten asentei­siin sähkö­tu­pak­kaa kohtaan sekä sen negatii­vi­siin terveys­vai­ku­tuk­siin. Kuluval­la viikol­la (45) viete­tään valta­kun­nal­lis­ta ehkäi­se­vän päihde­työn viikkoa teemal­la sähkö­tu­pak­ka ja nikotii­ni­pus­sit.

Riemu Finland ry:n yläkou­lu­lai­sil­le suunnat­tu­jen päihde- ja hyvin­voin­ti­ky­se­lyi­den mukaan reilu kymme­nes (11%) yläkou­lui­käi­nen kokei­li­si sähkö­tu­pak­kaa eli vapea tilai­suu­den tullen toden­nä­köi­ses­ti. Nuorten kiinnos­tus sähkö­tu­pak­kaa kohtaan on kasvus­sa. Esimer­kik­si vuoden 2023 koulu­ter­veys­ky­se­lyn mukaan nuorten sähkö­sa­vuk­kei­den käyttö on lisään­ty­nyt kaikis­sa ikäryh­mis­sä, verrat­tu­na vuoteen 2021.

Keskei­si­nä motii­vei­na mahdol­li­sen kokei­lun taustal­la nuoris­ta 52% mainit­si kokei­lun­ha­lun ja 37% sosiaa­li­sen paineen. Lisäksi “vapetuk­ses­ta” haetaan kyselyn mukaan myös keinoa purkaa pahaa oloa, minkä 34% vastaa­jis­ta mainit­si mahdol­li­sen kokei­lun­sa motii­vik­si. Lasten ja nuorten ehkäi­se­vää päihde­työ­tä tekevän Riemu Finland ry:n syksyl­lä 2024 toteut­ta­miin päihde- ja hyvin­voin­ti­ky­se­lyi­hin vastasi yhteen­sä 1950 yläkou­lu­lais­ta eri puolil­ta Suomea.

Valtao­sa (84%) Riemu Finland ry:n kyselyi­hin vastan­neis­ta nuoris­ta pitää sähkö­tu­pak­kaa joko haital­li­se­na tai erittäin haital­li­se­na päihtee­nä. Ainoas­taan 5% näkee vapen haitat korkein­taan vähäi­si­nä tai pitää sitä jopa täysin haitat­to­ma­na. Tietoa sähkö­tu­pa­kas­ta ja sen terveys­vai­ku­tuk­sis­ta kaiva­taan jo yläkou­lui­käis­ten nuorten keskuu­des­sa lisää, sillä yli 16% nuoris­ta haluai­si saada lisätie­toa sähkö­tu­pa­kas­ta ja siihen liitty­vis­tä terveys­vai­ku­tuk­sis­ta. 

Nuorten tieto sähkö­tu­pak­kaan liittyen on usein virheel­lis­tä 

Nuorten tieto sähkö­tu­pak­kaan liittyen on useassa tapauk­ses­sa hyvin puutteel­lis­ta ja virheel­lis­tä, käy puoles­taan ilmi yläkou­lu­lai­sil­le suunnat­tu­jen tieto­vi­so­jen vastauk­sis­ta (N=3000). Suurim­mat harha­luu­lot liitty­vät toisten nuorten asentei­siin sähkö­tu­pak­kaa kohtaan sekä erilai­siin terveys­vai­ku­tuk­siin sekä sen aiheut­ta­maan riippu­vuu­teen. Kolman­nes yläkou­lui­käi­sis­tä nuoris­ta arvioi ikäto­ve­rien­sa suhtau­mi­sen sähkö­tu­pak­kaan positii­vi­sem­mak­si kuin mitä se todel­li­suu­des­sa on. Vuoden 2023 koulu­ter­veys­ky­se­lyn mukaan 79% yläkou­lui­käi­sis­tä ei hyväksy ikäto­ve­rien­sa sähkö­tu­pa­koin­tia. 35% nuoris­ta ei puoles­taan tiennyt sähkö­tu­pa­kan sisäl­tä­män nikotii­nin aiheut­ta­van riippu­vuut­ta. 


Tieto­vi­sat on toteu­tet­tu osana Riemu-päihde­kas­va­tus­ko­ko­nai­suu­teen kuulu­via  GameS­how-livelä­he­tyk­siä, joihin yläkou­lu­jen luokat voivat osallis­tua opetta­jan johdol­la valta­kun­nal­li­ses­ti. GameS­how-lähetys­ten tavoit­tee­na on lisätä nuorten tietoa päihteis­tä ja riippu­vuuk­sis­ta sekä ohjaa­maan nuorten päihdea­sen­tei­ta kriit­ti­sem­pään suuntaan.

Yksinäi­syy­den, kiusaa­mi­sen ja ulkopuo­li­suu­den kokemuk­set lisää­vät riskiä sähkö­tu­pa­kan kokei­luun 

Riemu Finland ry:n yläkou­lu­lai­sil­le toteut­ta­mas­ta kyselys­tä selviää myös, että kokemuk­set yksinäi­syy­des­tä, kiusaa­mi­ses­ta sekä ulkopuo­li­suu­des­ta ovat selkeäs­ti yhtey­des­sä myöntei­siin päihdea­sen­tei­siin ja kiinnos­tuk­seen kokeil­la päihtei­tä. Säännöl­lis­tä kiusaa­mis­ta kokeneet nuoret pitivät päihtei­den käyttöään noin kaksi kertaa toden­nä­köi­sem­pä­nä verrat­tu­na nuoriin, jotka eivät olleet kokeneet kiusaa­mis­ta (20% vs. 10%). Luvut ovat saman­suun­tai­sia myös säännöl­li­ses­tä yksinäi­syy­des­tä kokevien  (22% vs. 9%) sekä ulkopuo­li­sek­si itsensä kokevien nuorten kohdal­la  (17% vs.10%).


Mikä Riemu-päihde­kas­va­tus­ko­ko­nai­suus?

Riemu-päihde­kas­va­tus­ko­ko­nai­suus on yläkou­lui­käi­sil­le suunnat­tu ehkäi­se­vän päihde­työn kokonai­suus, joka toteu­te­taan yhteis­työs­sä kuntien kanssa. Kokonai­suus sisäl­tää nuoril­le suunnat­tu­ja kilpai­lu­ja, tieto­vi­so­ja ja Game Show´n,
Riemu­Fest-tapah­tu­man sekä Riemu-koulu­vii­kon, joka suunni­tel­laan yhdessä koulu­jen tukiop­pi­lai­den kanssa. Koulu­vii­kon tavoit­tee­na on koulun yhtei­söl­li­syy­den vahvis­ta­mi­nen, kiusaa­mi­sen ja ulkopuo­li­suu­den ehkäisy sekä nuorten päihtei­siin ja riippu­vuuk­siin liitty­vän tiedon lisää­mi­nen. Nuorten kanssa toimi­vil­le ammat­ti­lai­sil­le kokonai­suus tarjoaa tietoa ja työka­lu­ja nuorten parissa tehtä­vän ehkäi­se­vän päihde­työn tueksi. Kokonai­suu­den aikana toteu­tet­ta­vien kyselyi­den tavoit­tee­na on kerätä nuorten kokemuk­sia ja näkökul­mia heidän tervey­des­tään, sosiaa­li­ses­ta hyvin­voin­nis­taan ja niihin vaikut­ta­vis­ta asiois­ta ja välit­tää tätä tietoa nuorten asiois­ta päättä­vil­le tahoil­le.
Vuosit­tain Riemu-kokonai­suu­del­la je eri Riemu-kokonai­suu­den sisäl­löil­lä tavoi­te­taan n. 10 000 nuorta.

Lisätie­dot ja haastat­te­lu­pyyn­nöt:
Reeta Nitovuo­ri, viestin­tä­pääl­lik­kö
reeta.nitovuori@riemufinland.fi
p. +358 503 456 350

Joni Söder­man, kehit­tä­mis­pääl­lik­kö
joni.soderman@riemufinland.fi
p. +358 50 439 0505

Lähteet: 

Päihde- ja hyvin­voin­ti­ky­se­lyt (Riemu Finland ry 2024)
Riemu GameS­how-tieto­vi­sat 2024
Tervey­den ja hyvin­voin­nin laitos, koulu­ter­veys­ky­se­ly 2023